Oltalom Szeretetszolgálat
KapcsolatBemutatkozás
Legfrissebb hírek
Tanoda Olimpián vett részt a Felfedező Tanoda
Tovább..
Szolgáltatási hely módosítása
Tovább..
TIOP-3.4.1.B-11/1-2012-0012

Családbarát Oltalom című pályázatunk során megvalósítandó építési beruházás az Oltalom Szeretetszolgálat – Családok Átmeneti Otthona részlegének új, korszerű építménybe, családok és gyermeknevelés szempontjából a jelenleginél alkalmasabb környezetbe való áthelyezését teszi lehetővé. Emellett a szolgáltatás is bővül, mivel az új épületben nem csak az anyukákat lehet elhelyezni a gyermekekkel, hanem adott esetben – amennyiben ezt a gyermek biztonsága ennek ellenkezőjét nem követeli – az édesapákat is fogadni lehet majd.

A pályázat során megvalósítandó építési beruházás az Oltalom Szeretetszolgálat – Családok Átmeneti Otthona részlegének új, korszerű építménybe, családok és gyermeknevelés szempontjából a jelenleginél alkalmasabb környezetbe való áthelyezését teszi lehetővé. Emellett a szolgáltatás is bővül, mivel az új épületben nem csak az anyukákat lehet elhelyezni a gyermekekkel, hanem adott esetben – amennyiben ezt a gyermek biztonsága ennek ellenkezőjét nem követeli – az édesapákat is fogadni lehet majd.

A gyermekek egészséges szocializációjának egyik alapvető eleme, hogy a család, mint elsődleges szocializációs közeg minél jobban betölthesse funkcióit, és ehhez fontos, hogy mindamellett, hogy egy közösség tagjai, a családi együttléteket, családi rituálékat, a családi szerepekhez kapcsolódó életritmust, életvezetést a családtagok számára a tervezett tárgyi feltételek megteremtésével elősegítse az intézmény. A tervezett kiváltás egyik célja az, hogy a családot, a családi összetartozást, a családtagok helytállását erősítse, másik szempontból ugyanakkor cél az is, hogy a közösséghez tartozás élményét is megélhessék. Ez utóbbi szempont indokolta, hogy az új épületben három társalgó kialakítása legyen tervezve, amelyek különböző funkcióval bírnak, és így közösségi együttlétekre, tanulószoba biztosítására, kulturális rendezvények lebonyolításához teremtenének megfelelő hátteret.

A fejlesztés egyben az intézményrészleg működésével járó költségek racionalizálását jelenti, hiszen a jelenlegi, elavult épület üzemeltetése magas költségekkel jár, a korszerű épület azonban gazdaságosabban üzemeltethető. Emellett a férőhelyszám emelése nem jár plusz kiadásokkal, mivel a dolgozói létszámnorma nem emelkedik a bővítéssel.

Az új épület kialakítása igazodik az ellátotti célcsoport szükségleteihez, ugyanakkor közvetve és hosszútávon a társadalom számára is pozitív hatással van, mivel emberséges környezetben hozzájárul az egészséges, társadalom számára hasznos polgárok neveléséhez, akik jelenleg segítség nélkül legtöbb esetben nem, vagy csak nagyon rossz körülmények között tudnak önálló életvitelt kialakítani.

A jelenleg hiányzó, de az új épületbe betervezett közösségi termek lehetővé teszik azoknak a segítő-felzárkóztató programok rendszeres vagy alkalmankénti megtartását, melyek elengedhetetlenek a gyermekek (és szüleik) testileg-lelkileg egészséges életvitelének kialakításában. Emellett olyan tevékenységeknek is helyszínéül szolgál, melyekre jogszabály kötelezi a családok átmeneti otthonát, a jelenlegi épület azonban nem alkalmas arra, hogy ezeket az intézmény megfelelően biztosítsa.

Biztonsági szempontból is indokolt a fejlesztés, mivel a jelenlegi épület infrastruktúrája elavult és életveszélyes, emellett a testi fogyatékkal élők számára teljesen élhetetlen. Bántalmazás elől menekülő családok esetében pedig az intézményrészleg jelenlegi helye sem teljes egészében biztonságos, mivel a város központjában van, az új épület viszont családias környezetben, közszolgáltatásokkal jól ellátott kertvárosi részben kerül kialakításra.

 

A program megvalósításának időszaka: 2012. november 16.- 2014. november 15.

Támogatási összeg: 278.917.064 forint

A PROJEKTTEL KAPCSOLATOS KÉPEKET IDE KATTINTVA ÉRHETI EL

 

Kapcsolódó galériák:

Partnereink
Magyar Élelmiszerbank Egyesület