Oltalom Szeretetszolgálat
KapcsolatBemutatkozás
Legfrissebb hírek
"Minden dolgotok szeretetben menjen végbe."
Tovább..
Tanoda Olimpián vett részt a Felfedező Tanoda
Tovább..
EGYMÁST ELFOGADNI

EGYMÁST ELFOGADNI

„Rotarys mikulásünnepség a múzeumban

 

Boldog gyerekek zsivajától hangos a Jósa András Múzeum! A Rotary Mikulásünnepsége zajlik éppen.

Deme Dóra: Hagyományos eseményről van szó. A Rotary a hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezi a mikulásünnepséget. Több év óta visszatérő programunk ez, amiben nagyon jó partner a múzeum. Ad egy gyönyörű helyszínt ennek a rendezvénynek, de persze segítenek a lebonyolításban is. A mi tagjaink szervezik a műsorokat, na és persze mi szervezzük a részvevőket is, hiszen fontos, hogy az ajándékaink közvetlenül a gyerekek kezébe kerüljenek.

Nagyon sok gyerek van itt. Milyen szempontok szerint döntik el, hogy kik vegyenek részt ezen az ünnepségen?

DD: Idén az Oltalom Szeretetszolgálat Anyaóvójában lévő gyerekeket hívtuk meg – először – a rendezvény történetében, és most itt vannak a „kis rotarysok” is, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában működik earlyact csoportunk. Ötödikes gyerekek hasonló „munkát” végeznek, mint mi felnőttek. A saját kis világukban próbálják a jót, az odafigyelést egymásra, a gondoskodást a rászorulókon, az emberek szeretetét, tiszteletét elsajátítani. Vannak itt fogyatékkal élő gyerekek a Göllesz Viktor Iskolából. Persze nem egyszerre jön mindenki, hiszen nem férnek el. Reggeltől egymást váltják a csoportok, de folyamatos a telt ház.

Milyen programok vannak, illetve kik a fellépők?

DD: A Művészeti Szakgimnázium diákjai évek óta visszajárnak. Nagyon nagy sikerük van a táncosoknak, akik a gyerekeket is rendszeresen megtáncoltatják, illetve gyakran csendül fel itt az énekszó is, szinten a gimnázium diákjainak vezérletével. Népzenészek, énekesek, táncosok igen mozgalmas előadásokkal derítik fel a közönséget. Van egy színész fellépőnk Gosztola Adél, akinek a műsora szintén nagy siker. Na és persze a kisebbeknek a bábelőadások tetszenek a legjobban.

Honnan ez nagyon sok ajándék?

DD: A Rotary egész évben azért gyűjt, hogy Mikulás körül, Karácsonykor és olyan fontos alkalmakkor, amikor szüksége van rá a gyereknek, tudjunk segíteni. Ezen túl a város szegényeinek is jelentős adományt ajánlottunk fel. Ezt eljutattuk a Városházára. Kértük, hogy közreműködésükkel juttassák el a rászoruló gyerekeknek. Itt a helyszínen a Mikulás bácsi mindenkinek ad egy csomagot.

Talán ez az egyik legfontosabb rendezvénye a Rotarynak. Miért számít ez a gyerekrendezvény kiemelkedőnek?

Pénzes Ilona a Rotary Magyarország kormányzója: Ezen a rendezvényen együtt vannak a fogyatékos és az egészséges gyerekek. Beszélgetnek, örülnek, kézművesednek együtt. A fogyatékos gyerek példát lát maga előtt, az egészséges gyerek pedig elfogadóbbá válik.

Egy ilyen, vagy hasonló rendezvénynek lehet hosszan tartó hatása, vagy ehhez rendszeresebb találkozásokra van szükség?

PI: Ez itt egy olyan emléket ad, ami biztos, hogy csak ritkán történik meg velük.  Ezért aztán sokáig tartó hatása van. Ezért tartjuk mi nagyon fontosnak. Később nagyon sokszor szóba kerül ez a gyerekek között. Mi minden évben megrendezzük ezt az ünnepséget Nyíregyházán, azaz visszatérő élményeket kapnak a gyerekek.

Kapcsolódó galériák:

Partnereink
Magyar Élelmiszerbank Egyesület